Jak zadbać o czystość w restauracji?

Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że w każdym punkcie gastronomicznym bardzo ważne jest utrzymanie czystości, co rzecz jasna dotyczy nie tylko pomieszczeń, które są oddane klientom, ale także kuchni i zaplecza. Dlatego też stawia się tutaj na meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, które są łatwe w utrzymaniu w czystości. Nie zapominajmy jednak także i o czystych naczyniach, sztućcach czy kieliszkach. W tym celu trzeba oczywiście postawić na sprzęt, jakim są zmywarki. Jakie w związku z tym zmywarki powinny znaleźć się na wyposażeniu gastronomicznym?

Nie tylko do szkła

W pierwszej kolejności odnieść się trzeba tutaj do tego, że zmywarki takie nie powinny odnosić się jedynie do szkła. Oczywiście na wyposażeniu gastronomicznym mamy nie tylko zastawy stołowe, ale też i wszelkie garnki i inne tym podobne artykuły. W przypadku zmywarek, które służą jedynie naczyniom okazać się może, że będą one zbyt małe i garnki się w nich nie pomieszczą. Dlatego też nie jest to wybór najlepszy.

Dwa w jednym

Zauważmy w tym miejscu, że bardzo często samo umycie naczyń i innych elementów wyposażenia gastronomicznego nie będzie wystarczające. Wszystko dlatego, że i tak w dalszym ciągu znajdują się na nich bakterie. Skoro tak nie możemy przejść obojętnie wobec kwestii wyparzania, dzięki któremu wyeliminujemy bakterie. Dlatego też warto jest nabyć urządzenie dwa w jednym, a więc tak zwane zmywarko-wyparzarki. Wówczas mamy pewność, że problem bakterii został rozwiązany. Jak najbardziej więc na takie urządzenia na wyposażeniu gastronomicznym warto posiadać.

Dodaj komentarz