Czym jest warnik do wody

Czym jest warnik do wody?

Warnik do wody to sprzęt niezbędny w każdej firmie związanej z gastronomią (restauracje, bufety, sale weselne i inne). Popularny jest również wśród firm cateringowych. Jest on przeznaczony do gotowania, przechowywania i dystrybucji wody. Dzięki niemu można zagotować w jednym momencie nawet do dwudziestu litrów wody, można też ją przechowywać w określonej temperaturze wahającej się od 30 do 100 stopni Celsjusza.

Inne możliwości

Warnik do wody daje również możliwość zaparzenia ziół, herbaty czy kawy w większych ilościach. Znajduje swoje zastosowanie podczas warzenia piwa, czy wina zarówno przez laików jak i profesjonalistów.

Wykonanie

Warniki najczęściej są wykonane ze stali nierdzewnej, wysokiej jakości, dzięki czemu nie ma ryzyka pojawienia się wgnieceń i zniekształceń w wyniku przechowywania w nim płynów w wysokiej temperaturze i innych oddziaływań z zewnątrz. Materiał ten jest również łatwy do wyczyszczenia, przez co nie ma problemu z utrzymaniem odpowiedniej higieny. Bardzo praktyczne są też uchwyty, które nie nagrzewają się pod wpływem przechowywanych wewnątrz płynów i umożliwiają wygodne i szybkie przenoszenie warnika.

Na co należy zwrócić uwagę przy wybieraniu warnika do wody?

Pojemność- należy zdecydować się na właściwą pojemność w zależności od rodzaju biznesu, do którego przewidziany jest warnik. Do małych kawiarni wystarczy 6- 10 litrów, a większych firmach swoje zastosowanie mogą znaleźć nawet 20 czy 30 litrowe. Ma to szczególne znaczenie, kiedy prowadzi się eventy na świeżym powietrzu, gdzie nie ma możliwości łatwego uzupełnienia czystej wody.

Moc elektryczna- moc jest również bardzo ważną właściwością warników, im większa tym podgrzewania wody jest szybsze. Jest to istotne, gdy w firmie potrzeba na raz przygotować dużą ilość gorących napojów.

Ścianki warnika- na rynku można trafić na warniki jedno i dwuściankowe, jednak jeżeli mowa o profesjonalnych firmach gastronomicznych o wiele lepszym wyborem będą te drugie. Większa izolacja pozwala na dłuższe utrzymanie ciepła, co prowadzi do mniejszego kosztu eksploatacji warnika. Plusem jest też to, że przy podwójnych ściankach trudniej się poparzyć przy korzystaniu z warnika.

Temperatura- pod tym względem występuje istotna różnica między warnikami przeznaczonymi do domowego użytku, a tymi profesjonalnymi. Te używane w domu mogą podgrzać wodą max. do 90 stopni Celsjusza, natomiast te  modele przeznaczone do form gastronomicznych posiadają funkcję, dzięki której można zagotować wodę do temperatury 110 stopni.

Tacka ociekowa – nie jest ona co prawda standardowym wyposażeniem warnika, warto jednak je mieć. Zwiększa ona  bezpieczeństwo i komfort użycia i np. w przypadku przypadkowego włączenia warnika nie ma obawy, że woda się rozleje po całym blacie.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Dodaj komentarz