Kostkarka do lodu – usprawnij pracę za barem

Kostkarka do lodu – usprawnij pracę za barem

Po co komu kostki lodu?

Pora letnia, zwłaszcza obfitująca w upały, sprawia że każdy szuka skutecznych sposobów na ochłodę. W tym okresie znacznie zwiększa się zapotrzebowania na zimne napoje. W restauracjach i barach częstym elementem zamówienia jest mrożona kawa, herbata, woda i soki smakowe z kostkami lodu. Kruszarka do lodu więc jest niezbędnym elementem wyposażania gastronomicznego takich miejsc, gdyż zachodzi potrzeba produkowania hurtowych ilości lodu w małych kawałkach. Zwłaszcza, że amatorów chłodnych napojów tak naprawdę nigdy nie brakuje i zapotrzebowanie nie ogranicza się jedynie do miesięcy letnich upałów. Kostki lodu to także częsta „wkładka” do kolorowych drinków czy też popularnej whisky z lodem.

Kostki lodu – jak i gdzie?

Zdarza się, że gotowe kostki lodu możemy po prostu kupić, ale jest to niekomfortowe i bardzo mało ekonomiczne rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku punktów gastronomicznych. Przewożenie lodu na większe odległości stwarza problemy i wymaga zainwestowania w specjalny rodzaj transportu. Kostki lodu można także robić na własną rękę w woreczkach i pojemnikach, ale to też jest proces czasochłonny i nie do końca trafiony, zwłaszcza w przypadku dużych lokali gastronomicznych, w których kostki lodu to towar codziennego użytku.

Kruszarka do lodu – czy warto?

Twórcy urządzeń kuchennych wyszli naprzeciw potrzebom restauracji, barów oraz gospodarstw domowych i wprowadzili na rynek specjalne kruszarki do lodów. W zależności od zapotrzebowania opracowano tańsze urządzenia ręczne oraz elektryczne, droższe, ale też wygodniejsze i gotowe do pracy nawet w dużych restauracjach. Kruszarki do lodów wyposażono w specjalne metalowe ostrza, które większe bryły lodowe przerabiają w mniejsze kostki lodu, idealne do drinków, mrożonych napojów, koktajli, ale także potraw z ryb owoców morza. Wspomniane ostrza są odpowiednio zabezpieczone, aby uniknąć ewentualnych zranień czy wypadków przy pracy osób, dla których kruszarka staje się jednym z podstawowych narzędzi pracy.

Poziom hałasu generowanego przez dobre jakościowo kruszarki do lodu jest bardzo niski. Wykonane są głównie ze stali nierdzewnej, a ich elegancki design pasuje do nowoczesnych kuchni w restauracjach i barach. Zazwyczaj mamy do czynienia z kompaktowymi rozmiarami kruszarek, dzięki czemu nie zajmują one dużo miejsca. Na wyposażeniu kruszarek do lodu znajdują się pojemniki na lód o różnych rozmiarach. Wybór wielkości kostek lodu należy tutaj do osoby obsługującej urządzenie. Kruszarka stanie się na pewno nieodzownym partnerem w pracy dla barmanów, którzy przygotowują drinki z lodem w hurtowych ilościach. Kruszarki do lodu mogą różnić się także ze względu na ich moc i wydajność. Aby dokonać właściwego wyboru warto oszacować wielkość zapotrzebowania na kostki lodu w swojej restauracji czy barze, a następnie dobrać do konkretnych możliwości danej kruszarki.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie pizzerii

Dodaj komentarz