Kostkarki do lodu

Kostkarki do lodu

Wakacyjna aura oraz letnie upały sprzyjają spożywaniu dużych ilości zimnych i zmrożonych napojów. Wszelkiego rodzaju napoje z kostkami lodu i plastrami cytrusów idealnie gaszą pragnienie oraz ochładzają organizm. Podczas upalnych dni kostkarki do lodu są idealnym rozwiązaniem dla punktów gastronomicznych, jednak zyskują, także coraz większą popularność wśród osób prywatnych. W domach, w których spożywa się dużo chłodzonych napojów, kostkarka do lodu może okazać się bardzo przydatnym urządzeniem.

Jak powstaje lód w kostkarce do lodu?

Przygotowanie kostek lodu za pomocą kostkarki odbywa się w kilku etapach. Najpierw odpowiednia ilość wody trafia do specjalnej foremki. Następnie załącza się sterowany termostatem system chłodzący i woda zostaje zamrożona. Kiedy finalnie powstanie lód, termostat włącza podgrzewanie foremki, aby powstała kostka lodu została uwolniona. W następnej kolejności łopatka mechaniczna wypycha powstałą kostkę lodu z foremki i ta trafia do pojemnika. Czynność ta powtarza się do momentu, aż cały pojemnik zostanie napełniony. Wtedy następuje zatrzymanie całego procesu, do momentu aż nie opróżnimy pojemnika. Gdy pojemnik zostanie opróżniony to wtedy cały proces może zacząć się od nowa.

Na co zwrócić uwagę, wybierając kostkarkę do lodu?

Wybór kostkarki do lodu powinien być dobrze przemyślany. Warto zwrócić uwagę na wielkość kostek, które będą przygotowywane. Wśród różnych modeli znajdziemy takie, które wytwarzają lód o różnych rozmiarach i w różnym kształcie. Jednak zazwyczaj pojedyncze kostki lodu ważą od około 10 do 30g. Kolejną ważną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest moc urządzenia. Najmniejsze kostkarki posiadają moc w granicach około 200W. Wybierając te mniejsze, musimy liczyć się z tym, że dobrze sprawdzą się tylko w domowych warunkach. Do wyposażenia restauracji lub pubu zdecydowanie bardziej nadają się większe kostkarki o większej mocy. Zatem wybierając kostkarki jako wyposażenie gastronomiczne restauracji lub pubu, powinniśmy kierować się wysoką wydajnością urządzenia. Na rynku są dostępne urządzenia, które są w stanie zrobić kilka kilogramów kostek lodu w ciągu dnia, ale są także takie, które wyprodukują kilkakrotnie większą ich ilość.

Zalety kostkarki do lodu

  • duża wydajność i wygoda obsługi
  • możliwość szybkiego przygotowania dużej ilości kostek lodu w krótkim czasie
  • możliwość wyboru formatu kostek
  • niektóre modele posiadają także opcję kruszenia lodu

Jak dbać o kostkarkę do lodu?

Kostkarkę nieużywaną ponad 2 dni należy odłączyć od zasilania energetycznego. Kostki, których nie zużyjemy należy wyciągać z pojemnika oraz opróżnić znajdującą się tam wodę. Dodatkowo urządzenie powinno być co jakiś czas dokładnie czyszczone, zgodnie z zaleceniami producenta.

Dodaj komentarz