Taboret gastronomiczny – niezbedne wyposazenie profesjonalnej kuchni taboret gazowy, taboret elektryczny

Taboret gastronomiczny – niezbędne wyposażenie profesjonalnej kuchni taboret gazowy, taboret elektryczny

Obok pieców, kuchni i innych urządzeń grzewczych, taborety zajmują ważne miejsce w każdej nowoczesnej restauracji, jadłodajni czy innym lokalu gastronomicznym. Stanowią dodatkowe wsparcie sprzętowe przy gotowaniu i podgrzewaniu potraw, zwłaszcza tych przygotowywanych w dużych naczyniach.

Taboret gastronomiczny – właściwości

Taboret gastronomiczny to urządzenie o ażurowej konstrukcji, przypominające wyglądem niskie siedzisko, które można przenosić w dowolne miejsce ze względu na niewielkie rozmiary i małą wagę. Taboret okazuje się praktyczny zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujemy potrawy w wysokich i ciężkich garnkach. W przypadku tradycyjnej kuchni, ustawienie dużego pojemnika na palniku, wiąże się z dużym ryzykiem urazu czy poparzenia. Jeżeli dysponujemy taboretem gastronomicznym, naczyń nie trzeba podnosić i przesuwać, więc ryzyko uszkodzenia ciała i zmarnowania produktów spożywczych jest zminimalizowane.

Rodzaje taboretów i ich specyfika

Producenci oferują dwa rodzaje taboretów gastronomicznych: gazowe i elektryczne.

Taborety gazowe wyposażone są w palniki grzewcze zasilane gazem z butli lub gazem ziemnym. Ilość miejsc grzewczych uzależniona jest od danego modelu, ale maksymalnie dostępne są cztery palniki. Poszczególne taborety gazowe są bardzo zróżnicowane, dlatego dobór rozwiązania idealnie dopasowanego do potrzeb lokalu i specyfiki danego biznesu nie stanowi żadnego problemu. Zaopatrzenie taboretu w palniki dwu- lub trzy- koronowe dodatkowo zwiększa ich wydajność. Dzięki równomiernemu ogrzewaniu dna naczynia można, w krótkim czasie, zrealizować dużą ilość zamówień. Taboret gazowy posiada zawór, który umożliwia odcięcie dopływu gazu, co znacznie zwiększa bezpieczeństwo jego eksploatacji w zamkniętym pomieszczeniu. Ponadto regulacja wysokości nóżek pozwala na stabilne ustawienie sprzętu nawet na nierównej powierzchni. Takie miejsce pracy z pewnością jest bezwypadkowe i wygodne.

Taborety elektryczne składają się płyty z jednym lub dwoma stanowiskami grzewczymi. W urządzeniach tego typu mamy możliwość dokładnego wyregulowania temperatury, dlatego nawet przy dużych gabarytach naczynia, sięgających 100 l, gotowanie jest nadal ekonomiczne. Regulacja mocy pozwala też zadbać o najlepszą jakość obróbki cieplnej. Podobnie, jak jego gazowy odpowiednik, taboret elektryczny można dokładnie wypoziomować na ustawianym podłożu.

Konserwacja i zasady użytkowania

Oba taborety wykonane są ze stali nierdzewnej. Zapewnia to trwałość urządzenia, nawet przy ciągłej i długiej eksploatacji. Taki materiał łatwo jest też utrzymać w czystości, co jest nadrzędnym warunkiem działania nowoczesnego lokalu gastronomicznego.

Użytkując taboret grzewczy, trzeba mieć na uwadze kilka zasad. Nie powinno się nagrzewać pustej płyty, bez ustanowionego na niej naczynia. W przypadku taboretów elektrycznych nie możemy dopuścić do zachlapania zimną wodą gorącego miejsca grzewczego, gdyż może popękać. By zachować ekonomiczne korzyści przygotowywania posiłku, nie ustawiajmy zbyt małego, w stosunku do średnicy palnika, garnka. Przy taborecie gazowym koniecznie trzeba zadbać również o dobrą wentylację pomieszczenia.

Innowacyjna restauracja powinna być wyposażona w szeroki wachlarz urządzeń. Dzięki temu zapewni sobie ciągłość pracy i najwyższą jakość oferowanych usług. Wybierając profesjonalny taboret gastronomiczny, usprawnisz również tempo pracy oraz podniesiesz bezpieczeństwo pracy. Z pewnością przyniesie to wymierne korzyści zarówno właścicielowi, jak i gościom restauracyjnym.

Dodaj komentarz